Sjaj „Zlatnika“

Trideset sedam godina ljubavi prema ugostiteljstvu i turizmu, više od 2.5 miliona zadovoljnih gostiju i porodična tradicija doneli su Branki i Draganu Vuletiću brojne nagrade i priznanja za srpski brend poznatiji kao hotel “Zlatnik” koji već decenijama sija sjajem 5 zvezdica. Na daleko poznat beogradski hotel „Zlatnik“ sada u istom sjaju otvara vrata svog hotela za nove goste – one koji žele da žive u njemu kao kod kuće, a uživaju kao u hotelu. Prema rećima Vuletića vreme je da Zlatnik bude Dom za nove goste, tačnije treće doba...

-Hotel „Zlatnik je oduvek bio naš dom, a sada želimo da postane najdraži dom i drugima - onima koji žele da svoje bezbrižne dane u starosti provode u njemu i uživaju svim čulima u ambijentu, mirisu, ukusu i sitnicama koje čine život bogatijim i lepšim. „Zlatnik“ je obogatio naš život i još uvek to čini, i zaista verujemo da će svakom novom korisniku boravak u Domu „Zlatnik“ biti ono što zlatnik u duhu srpske tradicije i jeste – najvredniji poklon za najvažnije trenutke, događaje i periode života – ističu Vuletići.

RESTORAN ZLATNIK

Sve je počelo vrelog avgustovskog dana, tačnije 25.avgusta 1984. godine, kada se mladi bračni par Vuletić, upustio u nešto za njih sasvim novo – ugostiteljstvo. Postali su vlasnici restorana. U to vreme se to zvala kafana, ali nije to bila bilo kakva kafana. Bila je to prvoklasna kafana u kojoj se odlično jelo, pilo, družilo i slavilo i koju je u to vreme otvorio ugledni Zemunac Branko Pešić, po kome je i susedna zemunska ulica dobila ime. „Zlatnik“ je bio prvi restoran otvoren u privatnoj kući, u zemunskom Gornjem gradu, a Zemunci nisu dugo pamtili tako veselu proslavu na otvaranju. Luksuzni restoran u zemunskom kućerku ubrzo je postao redovno i najpoznatije mesto okupljanja brojnih stranih i domaćih gostiju, a Branka i Dragan domaćini u čiju knjigu utisaka su gosti ostavljali najlepše pohvale na brojnim svetskim jezicima.

-Restoran sam otvorio jer sam bio nezadovoljan uslugom drugih restorana, hladnom čorbom, toplim pivom, neljubaznim konobarima. Hteo sam da napravim restoran u kome će svaki dan biti slava, a moja majka i supruga su mi u tome pomogle. Goste smo dočekivali onako kako je to nekada radila moja majka, hrana i zimnica se oduvek pravila na domaći nači, meso se više od 30 godina nabavljalo od porodice koja je među prvima dobila HASAP. Mnogo namirnica smo nabavljali iz okoline Ivanjice i Čačka i meni iskreno nije bilo teško da idem i proverim i štalu i kravu i domaćicu koja nam sprema sir i kajmak jer u ugostiteljstvu sve je bitno - i kvalitet i higijena i znanje – objašnjava Dragan.

-Na početku nismo imali klasičan jelovnik, već je konobar na ovalu donosio izbor svežeg mesa, a gost je birao šta želi da mu se spremi. To je u to vreme bilo vrlo neubičajeno, ali ekluzivno, priseća se Branka dok nostalgično prelistava album sa slikama. -Devedesetih godina gosti su poželeli laganiju hranu, tzv. zdravije obroke, pa nam je 1996. godine počeo sa radom i riblji restoran. Kuvar Pino došao je čak iz Italije i osmislio jelovnik iz kojeg su mamili brancin, orada, škampi, jastog i italijanske testenine, sa osmehom se priseća Dragan.

Vrlo brzo od otvaranja, „Zlatnik“ je bio ovenčan brojnim nagradama „Zlatnim pečatom Beograda“, a kasnije i mnogim priznanjima Turističkog saveza Srbije i Beograda, nagradama „Pobednik Beograda“, „Ambasador dobre usluge“, „Zlatne viljuške“, što je Draganu donelo i status zaslužnog građanina Zemuna. U vrhunskoj hrani i usluzi ovog restorana uživali su Džoni Dep, Džim Džarmuš, Misoni, Svarovski, grupa „Džipsi king“, Slavica i Berni Eklston i mnoge druge javne ličnosti iz zemlje i inostranstva.